Monday, April 12, 2021

Tuulest viidud, veest veetud

 "Vesi on elementidest kõige võimsam. Ta leiab alati tee. Fred Jüssi on öelnud, et istudes 15 minutit voolava vee ääres, hakkad kuulama metsa sosinaid.“
Öeldakse, et vee vägi peseb ära mured ja parandab meie haavu. Vesi on hea energia juhtija, temaga tehakse igasuguseid rituaale, loetakse peale loitse ja võetakse maha needusi. Veega võib veeta aega tükk maad toredamalt kui veeta!

Ma  olen nüüd kindlapeale palju puhtam ja vähem neetud kui enne. Vett vedama need päevad küll ei läinud. 
Nädalavahetuse esimeses otsas käitus aprilli-ilm pigem nagu plirts-plärts-märts. Jagas islandlikku tuult, piitsutas piiskadega, puistas rahepärleid - ja ikka pressis kuskilt nurgast jälle ka päike pildile. 

Kokkuleppeliseks kõrguseks, millest alates veelangu hakatakse Eestis joaks nimetama, on 1 m. Joastiku puhul on kõrguseks 1,5 m. 
Treppoja on ca 10 km pikk voolaja (jõgi? oja?), ja ühel 150-meetrisel lõigul leab seal tervelt 6 astangut, mille kõrguste vahe lõppkokkuvõtteks on 5,5 m. 

09.04.2021 Treppojal

Treppojal filmiti 1992. aastal dr Enn Vetemaa märkmete põhjal uurimusfilm "Eesti näkid", kus naiadoloogia professor viib vaatajad naiadoloogia ajalukku ja tutvustab Eesti põhilisi näkiliike. Ja ehkki ma filmi peaaegu et ei mäleta, pole ma unustanud hiid-paljastissi, roppsuu-röökurit, malbet hilbupesurit, mehelemb-lõõritajat "Esti näkiliste välimäärajast". Tõsi, kaunisjuuslaste ja peakratslaste vahel ei pruugi ma täna enam vahet teha...

Jägala juga (vanasti Joarüngas) on kõige laiem looduslik juga Eestis - ca 50 m. Ligi 8 m kõrguselt allalangev kollakas veekangas on mõlema kaldapoole alla uuristanud korralikud hiiukirnud, parempoolse kalda oma sügavuseks pakuvad teadjamehed kogunisti 7 m! 

10.04.2021 Jägala juga

Sadakond meetrit joast mere pool olla vasakus kaldaveerus koobas. Gabrieli koobas. Legendi järgi elanud seal vürst Gabrieli isa Põhjasõja ajal end venelaste eest peites.  Bornhöhe seda oma raamatus siiski ei maini. Ja "Viimse reliikvia" võtted toimusid teadupärast hoopis Ahja jõel. Jägala joal on filmitud "Karoliine hõbelõnga" (Jägala HEJ juures "Stalkerit").

Pea poolekilomeetrisesse kanjonisse pugenud Nõmmeveski juga mõjub ürgselt ja dramaatiliselt -  tunnet toidavad niiskuses võimsalt vohavad samblad. 

10.04.2021 Nõmmeveski juga

Joaveski joastik asub Loobu jõel. Selle teadmise valgel on võimatu, et sulle ei tule meelde netis ringelnud pildid teeviitadest... 

See pilt on pärit siit. 
 
10.04.2021 Joaveski joastik. Rippsillaga. 

Ruhe. Eesti keeles ühest puust tahutud lootsik (ruhe on robustsem ja suurema süvisega kui haabjas, ei pidanud olema nii osav meister ega ülihea matejal;  haabjas on ruhe kõrval nagu pruutkleit kitli kõrval). Saksa keeles rahu. Neeme külas kalarestoran, praegu otse loomulikult kinni. Aga ükskord ma sinna rahusadamasse veel lähen, ikka teraapilis-ennetavatel eesmärkidel - et keha jumala eest kaalu ära ei kaotaks...
Kalarestoran Ruhe terrass...

... ja terrassi kõrval.

Vesi ei pea mitte ainult voolama, see võib vabalt ka loksuda. Loksuv vesi võib sind vabalt loksutada: mis issandama betoonpeletised need siis nüüd on?! Mõned asjad võivad isegi paiga peal paika loksuda...   

Vesi Hara lahes Hara saare ümber kui vastu tohutuid betoonseinu loksutamas.
Foto on pärit siit. 

Just Hara saarel toodeti V.R. Söreseni eestvedamisel "Tallinna kilusid". Hara lahes ehitati ka Eesti ilusaim purjekas Tormilind. Aga kumbki nendest ettevõtmistest pole süüdi nendes tohututes vette ulatuvates betoonmüürides.

Hara lahes tegeleti nõukogude ajal allveelaevade demagnetiseerimisega - teisisõnu muudeti allveelaevad magnetmiinide jaoks "nähtamatuks". Betoonimürakate vahel õõtsusid allveelaevade mustad "vaalaküürud". 



Vikipeedia link konkreetsemate andmetega on siin. ; pikem-selgitavam lugu koos videotega siin. 

Tuhatsuure panuse teraapilistesse tegevustesse andis Sillamäe oma uhiuue ja verivärske rannapromenaadiga. Vahet pole, kui vana või noor või mis soost või religioonist - Sillamäel on kõigile mõeldud. Eriti on mõeldud sellele, et inimesed nälga ei peaks surema - nii tohutus koguses grillimistünne pole mo silmad veel näind!






Kogu veeteraapia teema saab lõplikult kinnitatud Kolme nõia kaevul:


Olge ise ka terved!

No comments:

Post a Comment