Thursday, June 17, 2021

Koolitus

Oh kooliaeg, oh kooliaeg, saidki sina selleks aastaks läbi!

Pole kooli - koolitus. Tänavune koolitus on kõigile õpetajatele tõeline pikisilmi oodatud kingitus. Õpetajad on jaanipäevaks enamasti alati natuke arust ära, nüüdsel koroonaajastul tunduvad nad eriti rääbakad ja räsitud olema. Kontakt- ja distantsõpe küll kordamööda, küll korraga. Mõnega distantsil ja mõnega kontaktis. Täitsa ime, et on õpetajaid, kes veel mõningase mõistuse ja natuke närve on suutnud säilitada. Mõnega kirjavahetuses - koolidesse jõudvad lapsevanemate nõudmised "Enne mina last kooli ei saada, kui teil pole minu lapse jaoks vaktsineeriMATA õpetajat - sest vaktsineeritud kiirgavad" -  ei ole ei kirjanduslik liialdus ega väljamõeldis. Elu ise on see kõige värvilisem värk.

Kooli POLE - koolitus, kink ON - kingitus. Selline tore keel on meil. Värvitud asjad on need, mis on värvitud - või siis ei ole värvitud. Selline tore keel on meil. 

Sama toresegane nagu meie keel on ka meie riik.
Kärpida-on-vaja-loosungi all võetakse huvihariduselt ära 7 miljonit. Järgmisel päeval antakse suvistele õpihuvilaagritele 8 miljonit. Arumaisaa. Et kuidas see kokku hoiab ja miks olemasolev huvi ei kõlba, miks see tuleb nurka heita ning hakata uut otsima. Ja et kust need inimesed üleöö tekkisid, kes lapsed suvel kolme päevaga nutiseadme-huvist võõrutada suudavad ja miks neid meile varem pole näidatud?
Kärpida-on-vaja-loosungi all tõstame kaitseväe orkestri kaitseväe alt muuseumi palgale, vahepeal makstame orkestrantidele korralikud koondamishüvitised - arumaisaa. Noisaanoh.

Natuke see ikka riivab, et aru ei saa. Täitsa riivatuna tunnen end. Mis sellest, et kõik ei saagi ühtviisi arukad olla. Aga tahaks ju! 

Minu püsimatu loomus ei lase mul kahjuks väljateenitud puhkusele siirduda. Ülehomme Pariisi ja Moldova kaudu, Sillamäele (kui Sa tahad ka, siis pane oma sõpradest 7-liikmeline punt kokku ja kirjuta ABZ Reisidele), siis Islandile Fagradalsfjalli purskamist imetlema - no tõesti-tõesti, ma loodan ja palvetan iga päev, et ta ikka jaksaks veel,  vähemalt kümmekond päeva,  veel parem, augusti lõpuni... Laava peal pannkooke praadimas - see kõlab nii paganama hästi :) !!

Ja vahepeale linnatuurid Võrus - nii võru - kui eestikeelsed - tulge ikka kõik jaole! Ja saatke sõbrad ka! Kes mis päeval lugusid räägib, seda saab näha siit:
Vahvaid võrukeelseid linna tutvustavaid klippe saab näha siit kaardi pealt (tuleb klõpsata kaardi peal markeritel või valida kaardi alt loetelust):
Selline koolitus.

Püsimatus on muide ka üks tore sõna. Justnagu igikestvad peied...

Linnatuurideks valmis! Sten Mahovi foto. 

Ilusat suve meile kõigile!



No comments:

Post a Comment