Tuesday, December 29, 2020

Võlumaa 2020

ABZ Reiside 2020 aasta viimane reis tähendas lõppkokkuvõtteks peaaegu et perereisi, milles 8-kohalisse bussi sai pakitud seltskond vanuses 3-82. 

Tripid tingliku alapealkirjaga "Jussikese 7 sõpra" (Jussikese rolli esitab giid-bussijuht) on ABZ-i koroona-aasta hitt. Reisiseltskond - 7 inimest - kujuneb nii, et kedagi kõnetab mingi suund või teema ja nii ta oma sõbrad kaasa kutsubki. Kas valgusparvematkale või vanglasse, veinitallu või vesiroosikülla. Mereluule festivalile. Pojengi-, floksi-, roosi- või moosipäevale. Setode juurde pelmeenitegemist õppima. Lätti lõunat sööma.  Kontserdile kollaste sirelitega või eestimaisesse Hollandisse nartsissipõldude vahele. 

Mind kõnetas Tallinnasse rajatud "Võlumaa".  Programm sai valmis, kuupäevad paika ja nagu viimasel aastal traditsiooniks, tuli taas jõnks sisse. Põhja-Eesti pandi lukku. Ainuvõimalikuks seaduskuulelikuks varindiks jäi veel 27.detsember. 

Tänan oma vahvat ja vaprat  reisiseltskonda ja jagan järgnevalt meie emotsioone - ja nagu me teame, ütleb üks pilt rohkem kui tuhat sõna ...

PIPARKOOGIMAANIA on aastal 2006 alguse saanud igajõulune kunstinäitus, milles aegade jooksul on osalenud kokku ca 400 kunstnikku ja kus on vaid üks tingimus - kõik peab olema tehtud piparkoogist. Välja arvatud muusika, mis on samuti spetsiaalselt piparkoogimaaniale kirjutatud :) 

Meie seltskonna lemmikuks tänavusel näitusel jäi "Pesunöör" - lihtsalt nii äge idee ja teostus!

Kõik on juba pessu läinud...

Meie laste lemmik

Tänavune piparkoogimaania  pakkus nii mõnusat huumorit - näiteks vuntside klassifikatsioon - kui filigraanset teostust.

Kas pole uskumatult ilus ruumiline maal-piparkook?

MARTSIPANIMUUSEUM - väike ja armas. Lübecki või Szentendre (Ungari) omadega võrrelda (veel) ei anna, kuid pakub samamoodi elanuse nii suurele kui väikesele. Väike naudib kompositsioone Naksitrallidest ja Muumitrollidest, kolmest põrsakesest ja 101 dalmaatslasest jne, suur muheleb poliitiliste nüansside juures.



Trump, Ilves, Putin

JÕULUSÕIMEDE traditsioon kuulub eelkõige katoliiklikku maailma, kus see on igas peres sama kohustuslik jõuluelement nagu Eestis verivorst. Netileht Visittallinn annab teada, et Vene, Munga, Apteegi ja Kuninga tänavatelt võib leida ridamisi nii kooliõpilaste kui professionaalide poolt valmistatud jõulusõimesid. Asume otsima. 

Jõulusõim Peeter-Pauli kiriku hoovis

Kui olla sattunud jõulude ajal mistahes katoliiklikku piirkonda, siis meie jõulusõimed suurt muljet ei avalda. Kuid aabitsa rolli täidavad ilusasti ära :). 

NOBLESSNER. Kunagisest Tsaari-Venemaa tähtsaimast allveelaevade tehasest on saanud inimestele ja merele avatud sadamalinnak. 2020 võitis Noblessner Baltimaade mainekaima kinnisvaraauhinna parima linnaruumi uuenemise kategoorias. 
Noblessneri ajalugu algas 1912, mil kaks Peterburi ärimeest - Emanuel Nobel (Alfred Nobeli vennapoeg) ja Arthur Lessner - rajasid siia allveelaevade tehase. Aastatel 1913-1917 ehitati kokku 12 moodsat allveelaeva. Eesti iseseisvumisega lõppes küll allveelaevade tootmine, kuid veepealsete laevade ehitamine ja remont kestsid siin 2018 aasta augustini. 

Kvartali keskel asub Taivo Pilleri ja Mart Haberi ehitud jõulupuu. 

Eesti ühed esifloristid ja -disainerid Taivo Piller ja Mart Haber asutasid 1998 koos kahe Norra sõbraga ettevõtte Shishi. Nende eesmärk luua rahvusvaheline bränd, mis pakuks värskeid ja huvitavaid sisekujunduse ideid, on realiseerunud - tänaseks on Shishi tooted saadaval Tokyo, Londoni, Pariisi, Rooma ja Kopenhaageni kaubamajades ning disaini- ja lillepoodides kõikjal Eeuroopas ning laiemaltki. 


Noblessneris asuvas jaapani restoranis Kampai serveeritakse kasvult lühematele ja aastatelt nõrgematele toitu selliselt:


Kui kõht on väga tühi, soovitavad kelnerid võtta ramen - klassikaline jaapani supp sealiha ja munaga. Valida saab soolasema ja vähemsoolase variandi vahel.


Kohvi jooma otsustame minna kunstisaali - Staapli 3 galerii just niisugust võimalust pakub: kunst, kohv, koogid ja kangem kraam. 


Mind seekord vist enim võlunud teos. Võib-olla oli autoriks Ulyana Hammond, aga võib-olla ka mitte :).


VABADUSE VÄLJAKULE  on tänavu tekkinud lossiaedadest inspireeritud valguspark. 





VALGUSFESTIVAL VÕLUMAA  - lauluväljaku juurde tekitatud imeline fantaasiamaailm. Üleelusuurused linnud, loomad, lossid, taimed, fantaasiaolendid... Jääkarude- ja pandademaa, sodiaagimärkide allee... Teraskarkassidele tõmmatud siid on erivalgustusega illumineeritud ning näeb tõesti efektne välja. Lastele paar liikumis-lõbukohta ka: hüppamine plaatidel, mis maandumisel värvi muudavad ja värvimuutvad kiiged. Väike žongleerimis- ning akrobaadishow on samuti hinna sees.
Igatahes imetlemist jagub täie raha eest nii suurtele kui väikestele. On küll Võlumaa. 

Novgorodi kangelane, loodrist guslimängija Sadko, kes ühel päeval satub veealusesse kuningriiki ja kogu see pikk lugulaul









Ja kui siis kõige lõpuks veel vaaterattal ka ära käia - no siis on emotsioone lõpuks  ikka tükk maad rohkem, kui ühest päevast oodata oleks osanud!



Tänavu enam ei saa. Kuid miks mitte võtta seesugune asi juba praegu plaani talveks 2021/22 ? Lehte Hainsalu "Pikkurillis" õpetatakse päkapikke nii: "Kingi maalapsele raekoja platsi jõulupuu. Kingi linnalapsele saanisõit läbi lumise metsa..." 

Toredat aastavahetust ja head uut aastat meile kõigile!

1 comment:

  1. Uute lõbusate reisimisteni! Ja kirjuta ikka blogi ka, saan naerda.

    ReplyDelete