Monday, April 17, 2017

Munapühad ja pühad munad

Loomulikult pidime me Reykjavikis ära proovima need maailmakuulsad kuumad koerad. No kui juba Bill Clinton isiklikult...


 Foto, mida eksponeeritakse iga Islandi toitu tutvustava loo juures. Bill Clinton ja hotdogiputka Reykjavikis. Praegusel juhul on pilt kopeeritud netilehelt, mis peab ameeriklasi rõõmustama: Islandi hot dogid jõuavad lõpuks ometi Ameerikasse! Uudis on jaanuarist 2017.

 Tegelikult paistabki ikka ilmas nii olema,  et kui miski söök on väga hääks kiidetud, siis võib vähemalt selles kindel olla, et halb ta ei ole. Igatahes on Island tõestanud, et hamburgerid ja hot dogid võivad küll maitsvad olla.
Kuid ei saa alahinnata ka osavat reklaami: väike vorstisaiaputka on alustanud oma tegevust aastal 1938. Pylsan maksis tookord 25 ööri.  Putka kuulsusrikas ajalugu on kenasti kirja pandud kõrvalasuvale infotahvlile - aastaarvud, nimed, numbrid.  Kõik puha ilusas islandi keeles. Mistõttu  jääb enamusele turistidest ilmselt mulje, et kõik nimetet kuulsused on siin söömas käinud. Tegelikult tundub olema aga veikene kavalus - enamusel juhtudel on tekst umbes selline: "Aasta see ja see. Maailmas algab Elvis Presley ajastu. Vorstisai maksab nii ja nii palju." 
Igatahes on selle putka juures absoluutselt kogu aeg järjekord - nagu vene ajal mistahes kauba juures.
 Vorstisaiaputka kuulsusrikas ajalugu

*   *   *
Külalistemaja rahva lendlauseks on viimasel ajal "vaikne aprill". Sest nii lubati.  Pererahvas ise lubas, et aprillis külalisi ei tule, ja saatis kõik töölised minema. Ja siis nad ikkagi tulid, kõik need külalised, kes ei pidanud üldse tulema. Ei hooli turist kohalikust rahvast ega tolle arvamisest, tema tuleb siis, kui ise tahab! Nii et meil on  jälle maja täis ja sama kiire nagu jõulude ajal, ei hoo ega hoobi vahet. Õigemini, vahe on, aga selles, et meil on koristamisest nüüdseks ikka  jumala siiber saanud. 

Ja seepärast oli eriti armas, et perenaine korraldas staffile munajahi.  Tuli lõunasöögi ajal ja teatas, et teise majja on igaühele nimeline muna peidetud. Et ta tahtis küll aeda peita, aga see oleks liiga lihtne olnud. Mis oli jumala tõsi, sest munapühade auks sadas meile pool meetrit lund maha. Meil oleks tulnud lihtsalt mööda perenaise jälgi jalutada ja igasugune lõbu oleks tükk maad lühem olnud. Nüüd saime aga  kõik külmutus- ja elektrikapid läbi tuuseldada - oli kohe tükk tegemist ja hulk elevust.
Sellised uhked šokolaadimunad. Esimest korda elus otsisime lihavõttemune!
Nii paljukest meid siis veel alles ongi. Vasakult teine on perenaine.

 Kailil õnnestus osa saada ka  hiinlaste munapühadest. Nimelt olid üks asiaatne seltskond mahasadanud lumest sellises hämmingus ja vaimustuses, et jooksis poolpaljalt lumme ja tuppa, lumme ja tuppa... kuni ühel hetkel põlnd ühel heas toitumuses noorel mehel enam miskit selga jäänud. Küll aga hoidnud teine lumes hullates hellasti oma mune peos. Kaili arvas, et küllap oli munapühade puhul tegemist eriti pühade munadega.
Ükspäev ööbis meil hiinlane, kes oli broneeringu teinud omas keeles. Googli tõlketeenuse abil selgus, et tema nimi - 打打 黃 - tähendab "mängib kollast". Igati sobilik nimi ühele asiaadile!

Munapühadega koos tuli meile tööle ka Jessuke. Jessuke on Tšehhist pärit Paavel. Ja meil on iga päev hirmus tahtmine teda risti lüüa. Mitte et tal miskit viga oleks, aga mis ta siis käib sellisel pühal ajal niisuguse näoga ringi!
Jessukesel on väga pikad juuksed. Viieteistkümne aastased, väidab Jessuke.
 Rastapatsidega Jessuke on Kailil peos!

Tšehhis küpsetatakse munapühade ajal lambakujulist keeksi nimega babovka. Kui Andrea seda püüdis google abil tõlkida, saime vasteks "võõrasema poiss". Andrea pärisema saatis Andreale  aga om tänavusest babovkast sellise pildi:

Poolakas Jani tütar jälle värvib mune sibulakoorte ja peterselliga. Jan sai sellise pildi:

Nii et pühadeelevust on natuke ikka meile ka jagunud, isegi ku need on suuremalt osalt teiste pühad olnud :)
Olgem kõik terved ja toredad!






No comments:

Post a Comment