Friday, July 26, 2019

Kella pealt kasulapseks

Vanasti oli taevas ikka sinisem. Siis, kui ei olnud veel globaalset kliimasoojenemist nagu tänavu suvel terves Euroopas. 
Muru oli ka rohelisem. Ja tervislikum. Ei, mind ei ole veganiks veendud! Kui ma mõne sektiga üldse ühtesse peaksin astuma, siis ainult kergeusklikega! Kuid teleka teadetel on teadlased avastanud, et staadionide kunstmurudelt võib hoopis vähki saada. Tuleb välja, et jalgpall ei olegi parem kui seks?!

Seksiga on üks teine jant veel: see võib lõppeda sünnitusega. Sünnitamine oli kah vanasti lihtsam. Kui tuhud algasid, läks naine haiglasse ja saigi lapse. Aga maailm areneb.  Põlvamaal näiteks algab nüüd niisugune ühiskonnakord ja ajastu, kus sünnitada tohib ainult neljapäeval ja reedel. Kellast kellani. Snaipersünnitus, ütlevad kohalikud.

Kas teie meelest on pildil eelneva jutuga mingi seos? 
Minu meelest ei ole, aga hea pilt on, kas pole? :)

Ma tervitan igati innovatiivseid lahendusi, aga minu meelest on nii palju võimalusi veel kasutamata jäetud. Põlvamaa on ju tuntud ökomaa, sealsed sünnitajad võiksid arvesse võtta ka kuu ja tähtede seisu - et kas on pehme või kõva aeg, kas kuu kasvab või kahaneb või on ennast täis teinud, kas päike laseb tuult või on niisama plekiline ja mis meeleolus on parasjagu valitsus - kas on hea-tuju-märgi aeg või hobusevarguse aeg või veereb viire takka vaikselt vabandusratas. Ja kõige eelneva põhjal oma sünnituse planeerima.

Sest lõppude lõpuks peavad ju inimesed vastutuse oma elu eest enda kätte võtma! Üks piizike planeerimine ei tohiks ometi ülejõukäiv olla! Selles mõttes on neljapäev ja reede täitsa ok päevad, et ega üldjuhul keegi üle ühe korra nädalas ei sünnitagi. Kui juhtuvad mõned erivajadusega inimesed, kes tahavad sünnitada rohkem kui kaks korda nädalas, siis need saab suunata nõustaja juurde. Tartusse või Võrru. (Miks sündis tänavune kuumarekord Võrus? Sest Põlva sünnitusosakond oli suletud! FB-st Karl Klemmerilt)


Nad on sääl päälinnas ikka väga vaimuvaesed, panevad tänavale "Tänav" nimeks - 
või siis vastupidi, just vaimukad...
Aga seos käesoleva jutuga - otsisin, ausõna otsisin - no ei leidnud!!!

See on väga nutikas trikk, millega sulgejad välja tulid. See kahe nädalapäeva trikk.  Niimoodi saab Põlvas sünnitanute arvu, mis nagunii kõlgub kulutõhususe piiri peal, nagu kõrgemalt poolt korduvalt kinnitatud on, lihtsasti alla lüüa ja siis öelda: "Sorry! Teil on liiga vähe sünnitajaid, paneme kinni! Pole kulutõhus!" Täpselt samamoodi tehti Valga sünnitusosakonnaga. 

Matemaatika oli  vanasti kah ikka hoopis teistsugune. Viis miljonit oli vanasti kohe palju suurem kui kakssada tuhat. Palju-palju suurem. Aga nüüd - Nolani filmile leiti viis miljonit kuu ajaga nagu nipsti, kuid Põlva sünnitusosakonnale kakssada tuhat - no ei ole kusagil! Ei ole, saage aru, armas rahvas! Ei ole!!  (Töötukassa töökassaks, haigekassa tervisekassaks, tühised 865 000...)
Samal ajal anname NATOle juba lahkesti rohkemgi kui ettenähtud kaks protsenti SKP-st.

Kui nüüd veel kulutõhususest rääkida, siis...  kõik need lapsed, kes enne Valgas sündides tootsid riigile tohutut kahjumit, peaksid  nüüd Tartus sündides justkui kasumit tootma. Äkki peaks neid nüüd täpsema terminiga  määratlema ka  - riigi kasulapsed? 

Ma ei saagi aru, kuidas meie maal see demokraatia ikka toimib. Kas meil on päris-demokraatia või meil on potjomkin-demokraatia. Haldusreformi ajal korraldati Kagu-Eestis kümneid kõne- ja kakeluskoosolekuid uue ühendvalla nime teemal. Inimesed kirjutasid ja joonistasid ja tülitsesid ja leppisid ja mingi ime läbi jõudsid lõpuks kompromissile. Otsustasid, et olgu siis pääle Haanjamaa vald. Selle peale ütles Võim ja Vägi, et tutkit, ei saa te Haanjamaad, jääb Rõuge vald ja punktum ja Schluss. Milleks seda kohalikku komejanti ja arutut ajaraiskamist siis üldse vaja oli? Täna rääkis raadio sama lugu Ülenurme ja Kambja kohta.

"Demokraatia on rahva valitsus: rahva poolt ja rahva huvides," on öelnud Abraham Lincoln. 
Huvitav, millise rahva huvides on Põlva sünnitusosakonna kaotamine? Äkki peaks pärlipoiste, nende viimase aja kuulsaimate selgeltnägijate käest küsima? Nemad teavad kõike, teevad vahet raadiusel ja diameetril ja võivad isegi Inglismaad nõustada...

*   *   *
Ja ikkagi on Eesti kõige toredam maa selle lapiku muna pääl! :)


No comments:

Post a Comment