Sunday, April 19, 2020

ABZ Reisid: lilled kaheksale kiirele

Kas Sina ikka mäletad, et neid linnu, mis endale EV 100 raames uued keskväljkud said, on tervelt 15?
ABZ Reisidel on valmis toredad 1-päevased programmid nende kõigiga tutvumiseks. Ja et ei peaks kartma koroonat, pakume välja võimaluse panna kokku oma usaldusväärsetest inimestest 8-liikmeline seltskond.
Üks boonus veel - sellisel juhul on võimalik reisi alustada ka peaaegu koduukse eest!

Põlva-Elva lillereisi soovitame mai keskpaigas, sest siis... Kas Sina teadsid, et ka Eestimaal on võimalik näha hollandlikke lillepõlde?


Niisugune näeb välja Andi Normeti koduümbrus, kui sinna õigel ajal sattuda!

Foto on pärit Andi FB-lehelt.

Raamatute "Maalehe nartsissiraamat", "Maalehe gladiooliraamat", "Liiliad aeda", "Sibullillede ajatamine", "Paktiline käsiraamat aiapidajale", autor kasvatab oma talus 140 sorti nartsisse, ja 127 sorti liiliaid. Sellest tulenevalt on aia külastamiseks parim aeg kas mai keskpaiku või juulis-augustis.

 4000 sorti tutvustava "Eesti sibullilleentsüklopeedia" autori Sulev Savisaare aia näol on tegemist Balti- ja Põhjamaade suurima sibullillede avamaakollektsiooniga. Teisisõnu on tema ed koondatud ca 2000 haruldst püsilille, suuremalt jaolt sibullilled, mida muudes Eesti aedades ei esine. Savisaar katsetab pidevalt uuste sortidega, et näha, millised sobivad meie kliimas avamaale ja millised mitte. Kõige arvukamalt on laukusid, ülaseid, krookuseid, tulivõhke, kobarhüatsinte, jänesekapsaid, lõokannuseid, lumikellukesi, võrkiiriseid, püvililli, aarumeid, sügislilli, koerahambaid, juunosid, linnupiimasid, kolmiklilli...
Tulpe, nartsisse, hüatsinte, liiliaid ega külmaõrnu sibullilli (jorjenid, gladioolid jm.) Savisaar ei kasvata, ehkki mõningaid haruldasi liike nendest on olemas.
Kunagisest 500-sordilisest pojengikollektsioonist (millest üle 200 on Sulev Savisaar üle andnud Tallinna ja Tartu Ülikooli botaanikaaedadele) on aeda alles jäetud vaid vähesed sordid ja sordikandidaadid.

Nagu lubatud, vaatame üle ka Põlva ja Elva uued-uhked keskväljakud - Põlva "Puulinna" ja Elva "Sõstrapõõsaste vahel".

Ja turgutame tervist Elva Väikesel Väerajal.
Väike Väerada ühendab endas teaduse, tervise, spordi, kunsti ja pärimuse valdkondi. 3 km pikkune metsarada on juba ammu tuntud oma ebatavalise tervistava toime poolest ning kaasaegsed teadusuuringud on seda kinnitanud. Leevendust leiavad südamehaiged, reumat ja astmat põdevad inimesed ning abiks on see ka krooniliste põletike korral. 
Raja teevad põnevamaks Eesti muinasjuttude teemalised puuskulptuurid. 

Foto on pärit siit. 

Näidisprogrammiga saab tutvuda siin.  Hind ja täpne programm sõltuvad sellest, kust me alustame. Küsi pakkumist siit:
info@abz.ee

Pane punt ja plaan kokku, lööge end lille ja - elu on ju lill :) !

No comments:

Post a Comment