Saturday, September 30, 2017

Tomari kakid ja tikud

Hinge eest sai kesköisel paraadil Fatimas juba hoolt kantud. Ihu harimiseks ronisime ranna asemel vahelduseks jälle mäkke. See tundus Jumalale väga meelepärane tegu olema, saatis  teine isegi märgi. Tuviga. Tuvi pani märgi Kristi kleidi külge.
"Stupid turists" keset imelisi azulejasid (võimalik, et sajanditevanuses) lillepotis varbaid jahutamas.

Mägi oli kõrge, päev oli portugaalselt kuum ja  linna nimi oli Tomar. 
Vanal ajal ei saadud ju ühtki kõrgemat koht niisama tühjalt seista lasta, ikka oli vaja mõni kindlus otsa ehitada. Tomari mäe otsa ehitasid uhke kompleksi - kindlus+kirik+klooster - templirüütlid. Enam-vähem samal ajal, mil Tallinn kaardile sai - 12. saj keskpaigas.
Kahesaja aasta pärast läks kena kinnisvara Kristuse Ordu kätte. Ja eelmise sajandi lõpus UNESCO pärandisse.
Nii vana asi on üldjuhul alati maaliline.
Maaliline.
Maaliline piiniaga.
Sammaldub!!! Klõpsi suuremaks ja vaata ise, kuidas uhked kividekoorid samblasse kasvavad!
Eri ajastutel ehitatud-täiendatud hoone on uhke, sünge, salapärane ja paras labürint: iga koridor ja trepp viib vaid järjekordse katuseterrassi või sisehoovini, sh söögi- ja köögiruumidesse.
Kompleksi keskseks osaks on vana ümarkirik, mille sees omakorda kaheksatahuline ehitis. Väidetavalt olla eeskujuks Püha Haua Rotund Jeruusalemmas.


Pärast väsitavat kultuuriprogrammi kohtusime kakimüüjaga. Ma pole elus nii maitsvat kakit söönud! Ja ega ma ei ole kunagi varem hurmaa kohta "kaki" öelnud ka. Aga fruktimüüja ütles.  Teised sõnad polnud pooltki nii suupärased, ehkki ka viigimarjad, ploomid ja aprikoosid maitsesid imehääd.

Kakipidu oli täiesti plaaniväline üritus. Tegelikult oli meil plaanis hoopis tikumuuseum. Sest see lihtsalt kõlab väga hästi:"Käisin tikumuuseumis."

Tikumuuseum oli tegelikult suurem elamus, kui me oodata oskasime. Esiteks - hirmsuur. Vitriinide, riikide ja tubade kaupa tikutoose. Teiseks - no on inimestel ilma peal ikka fantaasiat! 
Ma ei pea silmas seda, et mingi riik on kõik oma lilled ühekaupa tikutooside peale pannud või kujundatud on mingi vanade autode või loomade vms kollektsioon. Ma pean silmas näiteks pusle-tüüpi kollektsioone - üks selline tutvustas näiteks inimese organismi koos kõikide kopsude-maksadega. 
Või siis tikutoosid, mille peal on kujutatud mingi piirkonna rahvariideid, umbes nagu meie mulgi kuuega tikutops, aga need rahvariided on kõik tikutoosi peale tikitud. 
Või...

Tubade ja vitriinide kaupa...
Eesti osa ei ole küll eriti muljetavaldav, kuid uhke on see, et Eesti on esindatud :)!
Miks ja kuidas küll on soomlased tulnud mõttele teha mundritest tikutoosikollektsioon?

Aga härjavõitluse areen oli kinni mis kinni, seega läksime Lidl'isse veini järel. Kui inimesel on vaja üle elada hommikupoolik ja õhtupoolik, teeb see kokku liitri päevas. Liiter jagatud kolmega kõlab aga nii magedalt... ei tea, kas peaks doose suurendama hakkama?

No comments:

Post a Comment