Sunday, January 7, 2018

Turuuuringud

„Turun om mitu tubakut,“ ütleb vanarahvas. No vähemalt kolm tubakut oli  sääl surmkindlalt, sest üsna sageli pidime küsima: mis see on, miks see on... Mis sest, et vanarahvas päris seda silmas ei pidanud :)
 Leidsime Cuenca linna ühest nukast hirmsuure taluturu – nii suure, et eestlasel on sellist turumõõtu raske endale ettegi kujutada. Veider, et Joanne sellest midagi ei teadnud – kui me temaga turu teemal targutasime, hakkas ta kohe kõikidele sõpradele helistama, kuid midagi asjalikku me tookord ei leidnudki. Kuid tundub, et kõrgemad jõud olid meie soovi salvestanud ja sokutasid nüüd turu ise meie teele.
Mida kõike siin ei müüdud! Tahate lehmajalgu? Palun! Tahate seanahka koju vedada? Palun! Tahate kopsu-maksa-soolikat? Kala? Suurt? Väikest? Tahate koerale päkapikukostüümi või Adidase dressi? Banaani? Punast baanaaani? Kartulit? Meil on neid siin Andides 400 sorti... Salatikartulit ehk? (proovisime – no Jõgeva Kollase vastu ei saa!) Või tibusid? 2-, 4-, 6- või 8nädalasi? Kukkesid? Merisigu? Elusana, nülitult või küpsetatult?
Tahate siga? Tervet siga? Küpsetatult?

 Küpsetamisel kasutatakse kive - sea sisemusse kuumuse andmiseks.

 Või tahate ise küpsetada?

 Merisigu näiteks?

Või veise varbaid? 

Või kala? Suurt kala?

Või kana? Sellet kaabuga naiselt näiteks?

Või lilli? (Pilt on tegelikult rohkem tehtud järjekordsete imeliste rahvariideseelikute pärast).
 Kui lilli ei lähe, äkki siis heina?

Kas selline sobib? 
 Maaisikoorija auväärne amet...

Salatikartulid. Maitsesime. Ei maitsenud.

 Punane banaan

Turudisain I. Kurgi- ja kabatšokipotid.
 Turudisain II. Avokaadod.

Adidase spordidress koerale
Sümpaatselt noorelt naiselt saime kõik koeratoiduks vajalikud juurikad. Meie perenaise koerad on nimelt peaaegu veganid. Nende põhitoidus koosneb riivitud lillkapsast, riivitud brokkolist, riivitud porgandist ja riivitud õunast. Et koerad ei taipaks, et neist taimetoitlasi kasvatatakse, antakse maitseks juurde natuke keedukana tükikesi ja leemekest. Mõnikord lüüakse riivjuurikatele ilus kollane muna peale... Me vaatasime esimesel päeval nagu imet, kui perenaine koeratoitu tegema hakkas.
Apelsinid, sidrunid, laimid, maasikad, draakonipuu viljad, cherimoyad, granadillid... Fruktiosakonnas jäi osa asju kindlalt ka proovimata. Samas ei olnud meil kellelgi seni kogemust ka kausitäie füüsalite söömises. Tagantjärele võime öelda, et füüsal maitsebki paremini ühekaupa koogi peal.



Minu turulemmikuks jäid väskelt pressitud mahlad – mmm! Värskelt pressitud, värskest toorainest, päikese käes küpsenud-valminud viljdest – mmm!
 *  *  *
Otavalosse läksimegi vaid turu pärast. Sest see pidi olema Lõuna-Ameerika suurim indiaaniturg. Oli küll suur. Ja ilus. Ja põnev. Otavalo turgu tuntakse ka pontšoturu nime all, kuid pontšod pole kaugeltki põhiline müügiartikkel.
Mida kõike siin ei müüdud!
Millised värvid! Ja kui me räägime naisterahvastele hingelähedastel teemadel, siis - millised tegumoed! Millised lõiked! Või – sageli oli hoopis lõike puudumine see, mis kudumile või muule rõivaesemele efekti andis. 
Ja need põnevad näod!
 Kaabu, mis sellel vaibakudujal peas (vaipu kudunud vanasti mehed, sest see oli nii raske töö!) on väga madal ja ootamatult raske. Siinsed naised tavatsenud seda pudrunuia asemel kasutada, kui mehele olnud vaja mõistust juurde anda.

 Selline patsihoidja võib olla indiaani meestel juustes. Vaatasime neid müügilolevaid nahktorusid ja aru ei saanud - noatupp ei ole, kas mingi piitsa otsik... kuni müüja tuli ja oma patsi letti lõi.

Värviline. 

Värviline.

Värviline.

Tikandiga valged pluusid kuuluvad kohalike naiste garderoobi.

Kaelas peavad olema kullavärvi kollased pärlid.

 Meie lauanaabrid lõunapausil

 Siin riputatakse välja hõlmikplisseere - imeilusad väga peenikese plisseeriga villased seelikud.

Millised kampsunid!

Segaduses turist

Maalid...

Põnevat pudel- jms kõrvitsalistest
 
Vaibad

Pildiraamid

Lehmasarvedega puumõõk

Kui meil ei oleks pagasilimiiti lennukis, oleksime ennast surmkindlalt vaeseks ostnud. Kaalujälgimine meid päästis! Aga ma tahaksin sellele turule tagasi!!!





3 comments:

  1. Huvitav turulkäik. Kas seal heina sees on kokapõõsad? Neid on ju mitu liiki ja alaliiki, lehed õhukesed js ovaalsed.

    ReplyDelete
  2. Ma arvan, et kokapõõsast heina see pole. Kokapõõsas on puittaim, aga kogu hein näeb üsna rohtne välja. Lillade õitega on ilmselt mingi liblikõieline ja ilma õiteta mingi kõrreline või lõikheinaline.

    ReplyDelete
  3. Jeesus, ma oleks kõik oma kotid eelnevast tühjaks teinud ja siinsel turul ostma hakanud. Või siis hakanud koju postiga pakke saatma.

    ReplyDelete