Thursday, August 16, 2018

Jää ja tuli ja värk

Mul ei olnud mingeid erilisi ootusi.
Kolm aastat tagasi osalesime sellel üritusel: külm, tuuline ja märg. Poole paugumaterjalist võttis vihm endale, nii et peale jääpankadele paigutatud hauaküünalde muud tuld ja värki eriti polnudki. Elu mälestusväärsemate elamuste hulka see märgkülm õhtu kindlasti ei kuulu.

Lobsterifestivalile me kolm aastat tagasi ei jõudnud. Kõigis turismiteatmikes  kuulsaks kuulutatud ja vägevaks värvitud pidustuste puhul tuleb endale järjekordselt meelde tuletada: Islandil elab neli korda vähem inimesi kui Eestis ja ta on pindalalt kaks korda suurem kui Eesti. Seega on need vähesed inimesed veel rohkem laiali pillutatud kui haja-Eestis. Miska maailmakuulsat merivähifestivali Höfnis võib osalejate  hulga poolest vabalt võrrelda Kihnu külapeoga, kuhu on kogunisti Ruhnust kohale rutatud.
Juuni lõpus toimunud lobsterifestival avaldas meile eelneva reklaamkirjanduse põhjal oluliselt suuremat muljet kui koha peal olles.

Väikseimgi vigin tänavuse  ilutulestiku teemal Jökulsarloni jääpankade vahel oleks aga ilmselge patt. Tänavune tulevärk tundus olema nii Jumalale kui ilmarahvale meelepärane tegu, sest rahvast oli kohal murdu, sealhulgas minu suureks rõõmuks ka palju islandlasi - turismiäris töötades jääb mulje, et islandlased on kõik viimseni meie eelmise retseptsionisti Elli nõu kuulda võtnud ja saarelt minema kolinud. Isegi pealkirja "kohalik giid" all lollitatakse turiste hoojatööl olevate tšehhide, poolakate jne-ga. Meiegi majast on mitu inimest "kohalikuks giidiks" käinud...

Niisiis - rahvast oli murdu, tuult ei olnud (imede ime!) vihma ei sadanud - ja selle üle, et külm, et sobi ju eriti kaevelda, kui sa seisad jääpanga kõrval. Mis siis, et on augustikuu - jääl on kuudest täiesti suva.
Fotod kolleegidelt,...

 nagu näiteks taani tüdrukult Franciskalt...
 Ja siis hakkaski paukuma ja peegelduma ja susisema ja särisema ja tossama ja virvendama ja niimoodi pool tundi jutti. Rahvas jäi vaikseks nagu kontserdisaalis.   Jääpangad  kord punastasid, kord kolletasid, toss susistas  sinist ja rohelist, palmid muudkui puhkesid ja hääbusid ja ilmatul hulgal tähekesi uppus sel ööl laguunivette...





Viimaste piltide eest tänu isiklikule ihufotograafile :)
Vat selline üritus toimubi igal aastal Jökulsarlonis kunagi augustikuus. Kuid ilma suhtes mina veksleid välja ei anna!




No comments:

Post a Comment