Saturday, July 21, 2018

Eesti Verbaalvaimukuste Parariik

Kuskilt peab ju alustama, nagu me kõik teame. Rain Laane on seda meile kõigile värskelt meelde ka tuletanud.
Niisiis ma alustan oma süvaärrituse transformeerimist nende inimeste vaimuvälgatuste jagamisega, kes "hoolimata külmast ilmast, vaatamata põuale" on säilitanud terve mõistuse, mõtlemisvõime ja huumorimeele.

Tõsielul põhinev näitemäng ühes vaatuses.  Esialgu ühes vaatuses, kuid küllap annavad armsad tippametnikud peagi ainest uuele folklooripuhangule... 
Inspireeritud Haigekassa ja Töötukassa soovist muuta organisatsioonide nimesid. Nimede muutmisele kuluks hinnanguliselt veidi alla miljoni euro. 
Tegevuspaik: feisspukk.

TUNDMATU AUTOR: Sel aastal soovib "Jõulutunnel" toetada annetajate abil Haigekassa ja Töötukassa nimemuutmist vastavalt Tervisekassaks ja Töökassaks!
TRIINU: Nimemaagia... haigekassa ja töötukassa hakkavad ka esoteerikasse kalduma!
MARJU: Minul Eesti Verbaalvaimukuste Vabariigi kodanikuna on tõsine mure: kus hakatakse in spe menetlema selliseid depressiiv-kurioosseid nähtusi nagu tööõnnetus ja kutsehaigus?
ARNOLD:  Edaspidi puutume kokku ainult tööõnne ja kutsetervisega! Ja pärast seda, kui me oleme haiglad ümber nimetanud tervelateks, saab edasi kulgeda rekreatsioonialale - vana nimega kalmistule.
JANA: Saaks ka eestipärasemalt: lahkunute puhkeala.
MARJU:
Ja matusetoetus oleks transformermani ehk teiseilmasiirdumistoetus. Surma pole, on popp ja noortepärane transformeerumine.
MARTEN: 
Mind pisut kohutab ka Maksuamet - võiks ju ikka tulu- või kasumiamet olla! Ja mismõttes meil üldse on maksu ja tolliamet - meil on ju päris pikalt olnud meetermõõdustik ning tollides ei arvestata enam ammu.
ERIK-NIILES:  Just-just, ja vaestemaja peaks nimetama rikastemajaks, vanadekodu noortekoduks, telemaja raadiomajaks ja vastupidi. Esialgu ei tule pähe, milleks nimetada hullumaja. 
KRISTJAN: Vaimse Mitmekesisuse Maja.
MARTEN: Ja kas meile ikka on kohane, et meil on poLITSei amet - ilma litsideta kõlaks ju paremini.
INDREK: Kas kaitseministeerium ja sõjakool võiksid ka nimevahetusele mõelda!? 
ULVI: Ründeministeerium ehmataks Putinit kindlapeale.
ANU: Kas pole toredad nimed ka Külluse-, Tõe- ja Armastuseministeerium?
ANDRUS: Ministeeriumid peaks ümber nimetama maksisteeriumideks. 
KÜLLI: Peaminister tuleks nimetada praegu tagumikuministriks, siis on näha, et Eestis on veel tagumine aeg midagi ette võtta.
MARTEN: Ja üldse ei pea piirduma vaid miljoniga - kui ikka pea korralikult tööle panna, saaks tervisekassa tegemiseks kulutada vähemalt 11,7 miljonit eurot.
KRISTEL: Paneks siis riigile ka ühe valuga uue nime? Milleks vabariik?
ULVI: Jah, ja kulutada saaks kohe palju-palju rohkem!
ARNOLD: Parariik?
ULVI: Üks pakkumine oli  Eesti nimetada Virooniaks. Minu poolest võib "V" eest ära ka jätta...

MERLIN: On tunne, nagu iga päev selles riigis oleks 1. aprill...

 *  *  * 
TIINA KANGRO:
Ametnikud on Eestis ikka täielikult unustanud, milleks nad olemas on. Süüdimatu valmisolekuga seda miljonit lennutada ei saa nad paraku aru sellest, et see raha ei ole üldse nende oma, vaid seda raha maksavad haigekassasse ja töötukassasse töötajad, et tagada solidaarse tervisekindlustuse ja töötuskaitse süsteemi toimimine." 
Kangro tõstatab ka küsimuse, miks tõi töötukassa juht nimevahetuse üheks põhjuseks klientuuri suurendamise. "Kas me tõesti peame töötukassa hea töö mõõdupuuks üha suuremat klientide arvu... see tähendab siis, et enam ei kehti normaalsus, et suurem osa inimesi peaksid ise oma eluga hakkama saama?" 

Lõuna-eestlaste jaoks on nimemuutuse jutt koos juurdekuuluva miljoniga muidugi eriline hingepalsam.  Veel üks tore netileid:

  

No comments:

Post a Comment