Friday, November 25, 2016

Ise tegi, ise tegi...

Nii ilusad asjad oleme Islandi auks ja kuulsuseks ning iseenda ja teiste rõõmuks nende ca kolme siinoldud kuuga valmis teinud.  Ise ka oleme üllatunud. Ja kõik teised võivad nüüd samuti imestada, imetleda, ohhetada, ahhetada ja ülistuslaule luua ning esitada :)!

(Islandi auks ja kuulsuseks -  meie eelmine retseptsioonitibi Jon lendas mäletatavasti talveks soojale maale. Ja just eile postitas Jon sealt pildi, kus palmi all on islandi kampsuniga kutt. Jon läinud kohe juttu tegema - polnudki pärisislandlane, olnud poolislandlane - mõned aastad Reykjaviki ülikoolis õppinud soomlane... :)
Ise tegi, ise tegi... Kaililt Kailile. Pildistet koos Kaili sünnipäevalumega. Tänaseks on lumi kadunud nagu aeg, aga kampsun ja rõõmud, need jäävad :)

 
Kaili tegi. Lapsed kombede, mütside ja sokkide sees on eestimaised.

 Kaili tegi. Õele. Aga mitte mulle.

 Ulvi tegi. Kolleegile. Sellele, kes lapsi hoiab.

Ulvi tegi. Kolleegile. Sellele, kes ei tee ega joo õlut.

 Ulvi tegi. Kolleegile. Eelmise abikaasale. 

 

Ulvi tegi. Kolleegile. Eelmiste kahe kaasmaalasele.
  
Kaili seljas on Kaili tehtu ja teisel pool lauda on Ulvi tehtu. Pidu ise on Kaili sünnipäev Smyrlabjörgis.
Ulvi tegi. Suuremad mullu, kõige tillema tänavu.
Aga suuremad ei saanud pükse, mütse ja traktoreid.

Islandi lammaste villast tehtud islandi kampsun ehk lopapeysa (lopa - vill; peysa - pusa, kampsun) ei ole mitte lihtsalt dekoratiivne ja ilus ja soe - ta on ka vetthülgav. Ja antibakteriaalne. Meie naabrimees, see supikeetja, väitis end villasele allergiline olema, aga siis kandis prooviks paar päeva oma naise kampsunit ja  kuna miskit halba ei juhtunud, tahtis endale ka.

Järjekordselt ei saa ma ilma islandlasi imetlemata - nad on osanud oma maavillasest asjast teha ülemaailmse hiti!!!

Islandi kampsunit ei pesta mitte kunagi - seda tuulutatakse! -  ja temaga on seotud nii palju põnevaid lugusid - aga neid saab lugeda detsembri alul ilmuvast "Aja Lehest."

No comments:

Post a Comment