Tuesday, March 10, 2015

Kes märtsikuus on sündinud...

Palju õnne,  Kärt, Kert, Kiti, Kalmer, Katrin ja Külli!
Palju õnne, Agnes, Anneli, Airi, Aigi, Aleksei ja Andre!
Palju õnne, Mihkel, Merike ja Maret!
Palju õnne,  Toivo ja Tiiu,  Elle ja Eha!
Palju õnne,  Vello, Jaanika,  Igor ja  Leegi!


Olgu teil õnne nagu Lapimaal lund, meie kevadtalvised sünnipäevalapsed!


Selgus, et siin, põhjas, on 8 aastaaega. Seda hakkas ükspäev seletama loodusgiid Anna-Leena ja täna tuli meie uus töökaaslane Maarit sama jutuga lagedale. Et Lõuna-Soomes on neli, aga neil siin kaheksa.

Meie saabusime Lappi talvel (saami k daelvie). Puhas, valge ja pime rahuaeg. Kuude perra detsember-jaanuar-veebruar.
Nüüd on käes kevadtalv (gïjre-daelvie), märts-aprill, väidetavalt ilusaim lumeaegadest. Päris pikad päevad, ere päike ja tegelik suusahooaeg siinmaal.

Neid kahte võib tõesti erinevateks aastaaegadeks pidada, võime täna kinnitada. Oleme omakeskis mitut puhku arutanud, kuivõrd teistsuguseks on ilm muutunud võrreldes jaanuari algusega, mil me siia paika potsatasime.
.
Kevad (gïjre) - aprill-mai. Suusahooaeg ikka veel kestab - mai alguseni. Mais algab suur sula ja jõgedel jõmistab-müristab jää oma minekut.
Kevadsuvi (gïjre-giesie) - juuni. Keskööpäikese aeg. Sulamine jätkub. Matkaradadel on ikka veel lund ja mitte kõik sillad pole veel parandatud.

Suvi (giesie) - juuli.  Soe, valge ja lilleline aeg.
Sügissuvi (tjaktje-giesie) - august. Soe ja kuiv marjaaeg. 
Sügis (tjaktje) - september. Kollane ja punane kõikvõimalikes nüanssides. Jõed ja ojad on peaaegu kuivanud. Ööd on juba pimedad ja vehklema hakkavad esimesed virmalised. Esimesed külmad ja härmad annavad tundramägede säravvärvilise loodusele erilised raamid.
Sügistalv (tjaktje-daelvie) - oktoober ja november.
Ja taas algab daelvie...

Albumi pealkirjaga "Kaheksa aastaaega" (Gávcci jahkejuogu / Eight Seasons) on 2002. aastal välja andnud ka kuulsaim saamikeelne lauljatar Mari Boine. Ja ehkki ma pole kindel, kas järgnev juutuubilugu "Ma tulen teiselt poolt" just sellelt albumilt on, siis video taustapildid käivad kõigist aastaaegadest läbi.



No comments:

Post a Comment