Sunday, March 29, 2015

Virvon varvon

Täna oli esimene suvine pühapäev (kellad läksid ju suveajale) ja üksiti palmipuudepüha. Meile tähendas kogu see pidulikkus lihtsalt toredat tööpäeva. Tore selles mõttes, et pühapäevade eest on topeltpalk ette nähtud.

Täna ongi see lihavõtteid sissejuhatav päev, kus peaksid ringi käima "mardisandid" ehk lihavõttenõiad. Nõial peab rätt peas ja nägu määritud olema ning käes peavad olema sulgedega ehitud pajuoksad.
Nagu Eestiski on mardiks-kadrikskäimine suhteliselt taanduv traditsioon, nii ka siin. Jah, kõik täiskasvanud on virbumas käinud ja maakohtades utsitatakse ikka praegu ka veel natuke lapsi  tagant, aga küsimusele, kuivõrd tõenäoline on, et meie lihavõttenõidu nägema trehvame, vangutavad kõik vastuseks vaid päid või kehitavad õlgu.
Igatahes peaksid nõiad käima ukselt uksele,  "ähvardama" peksuga ning kerjama maiustusi või peenraha. Lihavõttenõia salmike kõlab järgmiselt:

Virvon varvon
tuoreeks terveeks
tulevaks vuodeks
vitsa sulle
palkka mulle

Üks ema on oma tütre lihavõttenõia-pildid blogisse pannud ja keegi teine pooleminutilise klipi (kus salmike ka kosta) youtube'i riputanud.  Kõrvalolev pilt ongi ülalviidatud blogist.

Kui eestlastelt küsida, mida munapühade ajal tehakse, saaksime tõenäoliselt kõigilt vastuseks munade värvimise ja koksimise. Kõigi küsitletud soomlaste (nii umbes kolme) esimene vastus oli: "Suklaamunat!" (šokolaadimunad).

Šokolaadimunade teema on põnevam, kui esialgu arvata võiks - nimelt Mignon-munade tõttu. Mignon-munade peale tuli Karl Fazer juba aastal 1896 (!), nii et nendega on ikka päris mitu põhjanaabrite põlvkonda üles kasvanud.  Need on sellised munad, millel ümber ehtne kanamunakoor ja sees šokolaad. Kohe terve muna on šokolaadi täis, mitte ainult mingi õhuke koorealune kihike. Müüakse neid mune ühekaupa või kuuspakkides. Viimased näevad väliselt üsna pärismunakarpide moodi välja.
Mignon-munade valmistamine on puhas käsitöö ja kuidas saab moos kommi sisse ehk šokolaad kanamuna sisse, seda selgitab Fazer ise oma kodukal - täitsa arusaadav jutt, kuna tekst on piltidega pooleks. :)

Noh, ja siis nad söövad munapühade ajal mämmi.  Aga sellest siis, kui saab ära proovitud. Ehk nii umbes nädala pärast.

Seni püüame  niisama lihtsalt läbi ajada.  Ise me suurt midagi valida ei saa, sööme seda, mis antakse. Eelmisel nädalal ei pakutud kordagi piima või mahla, kolm päeva pidime söögi veiniga alla loputama. Aga ega me ei vingu...

Hüvää pääsiäistä!





No comments:

Post a Comment