Thursday, April 30, 2015

Oli tosi mahtava aika! Kiitos!

Kolm ja pool kuud Levi suusakeskuses on otsas.
Meie akna alla Petsukkarinnel jäi ikka veel meetrijagu lund maha, ehkki maanteed olid  ka Lapimaal paljaks tehtud.
Võrumaa tervitas meid  üsna roheliselt.


Me oleme saanud hulgaliselt kogemusi ja uusi teadmisi nii ümbritsevast maailmast kui iseendast. Kõige suuremad elamused meie jaoks:
  • LOODUS
  • polaaröö ja -päeva kogemus: me ei kujutanud siiski täpselt ette, kui pime on üks ja kui kiiresti üks teiseks üle läheb. Nüüd, aprilli lõpus, on juba öösel kell 4 täiesti valge. Millal pimedaks läheb, sellest on raske aru saada. Sest mingil ajal peame me ju magama ka, mitte ainult ilmavalves olema.
  • polaaröö ajal päevavalgus: inimsilmale täitsa korralik valge ilm, kuid kaamerates kõik pildid sinised. Sest masina jaoks jääb valgust väheks. Samal põhjusel on on polaaröö ajal männi- ja kuuseoksad ja -okkad  mustad. Roheliseks hakkavad minema alles veebruari lõpus.
  • värviline valge maailm: kui lõpmata ilus ja kui värviline võib olla üleni valge ilm!
  • me ei olnud näinud ei katuselt maani ulatuvaid lumekardinad ega elektritraatide muutumist 20-cm-läbimõõduga lumejuhtmeteks; 
  • me ei olnud näinud lookasid täis metsaaluseid (lume sulamisel järjest välja ilmuvad noored lookavajunud puud);
  • me ei olnud kunagi kogenud külma -43.
  • SPORTLIK-FÜÜSILISED HEATEOD OMA KEHALE (üksiti ka hingele): murdmaa- ja mäesuusatamised, tõukekelguretked, suusamatk Kilpisjärvel kolme riigi piiripunkti 
  • INIMESED, KEEL, TAVAD, KOMBED
  • kohtumised, mille abil oleme omandanud algteadmised robotlüpsist, polaartingimustes bussijuhiks olemisest, poro- ja haskikasvatusest, tutvunud Jõuluvana ning Leedu aukonsuliga... (osadest tutvustest saab lugeda maikuu lehest Aja Leht ning maikuu ajakirjast "Maale!")
  • meie soomekeelsed lemmiksõnad: koristama (eesti keeles 'dekoreerima'), pussama (e k 'suudlema'), Villi (e k 'metsik')
  • sealsetele inimestele tõepoolest meeldib pilkkimine! (jääaugu-kalapüük)
  • saami muuseum Siida Inaris, Särestoniemi ja Junttila muuseumid;
  • pääsiäinen ehk munapühad ja sulgedega ehitud oksad;
  • TÖÖ ja TÖÖKAASLASED
  • hotellikoristaja töö: et lisaks koristamisele tähendab see ka trepijooksu, pidevat pesukonteinerite manööverdamist ning mälutreeningut (kas sellesse korterisse said nõudepesumasinatabletid, vahend käsitsi-nõudepesuks, pesupulber,  tagavara-prügikotid, teed-kohvid-suhkrud, koor, laualapid, pajalapid, kohvifiltrid, köögikäterätt, tagavara-seebid-šampoonid, pastakas ja märkmepaberid, vetsupaberid, kätekuivatuspaberid, majapidamispaber, istumispaberid saunalava jaoks, kilekotid musta pesu jaoks, piisav kogus tagavara-voodipesu jne).
Meil on olnud väga vahva aeg! Selle eest täname...

... oma "maaletoojat" Marikat  kõikvõimaliku toetuse eest kogu perioodi jooksul,

... Anjat, kes oli valmis meiesugustega riskima ning meid tööle võttis.
Meie poolt Iso Possuks ristitud Anja oli päälik, kellest tuleks teha ülemuseks-olemise õppefilm. Suurepärane probleemide lahendamise oskus, kõrge emotsionaalne intelligentsus ja tohutu empaatiavõime. Samas valmis lapselikuks lustiks ja veiderdamiseks.
Kas pole äge, kui ülemus Sind tööpäeva lõpus tänab? Anja oskas kiita ja oskas ka tähelepanu juhtida, kui miski oli pahasti. Oskas meeleolu luua. Ja me ei unusta Anja säravat nägu, kui ta mõnikord töötajate juurde tormas, süli jäätist täis: "Vaadake, mis minul on!"
Me teame, et kahele inimesele korraga kahe järjestikuse vaba päeva sättimine oli Sinupoolne vastulek meile, Anja. Aitäh Sulle kõige eest!

Anna-Leena  oli see, kes meil emalikult silma peal hoidis, meid vabade päevade eel nõuannete ja soovitustega varustas, meile muurikka peal pannkooke küpsetas, meid nööpnõelte ja muusikaga toetas. Meie isiklik loodusgiid,  kohalike tavade ning kommete õpetaja. Aitäh, Anna-Leena!

Anna-Leena (eespool) ja Anja hommikul retseptsioonist koristamist vajavate ruumide nimekirja võtmas.

Alati tabavate ütlemistega Laura ("Ei ole tyhmää astua paskaan. On tyhmää astua samaan paskaan toisen kerran.") sai meilt hüvastijätul ikka silmavee kätte: "Ja pidage meeles: teil on Lapis oma kodu!" Aitäh, Laura, oli suur rõõm Sinuga tutvuda!

Anna-Leena ja Laura meie viimasel pühal õhtusöömaajal. 

Eirat täname eelkõige  võimaluse eest meenutada lapsepõlve. Eira tõukekelk oli tükk aega meie õhtune treeningkaaslane ja hea seljalihaste trimmija!


 Mirva, meie aprillikuine korterikaaslane, õpetas meile terve rea soomekeelseid luuletusi ja liisusalme. Mirva lapselik lust ja mängurõõm ning eluterve elutarkus jõudsid meile kenasti kohale, sest Mirva oli oma suhtlemises väga vahetu ja aus.
Aitäh, Mirva! Küll me need essid taskusse pistame :) !


Tänu ka teile, Jaana, Berit, Maarit!
Aitäh alati naeratavatele Best Westerni registratuuri töötajatele eesotsas juhataja Johannaga!




Ilusat suve meile kõigile!

Uued postitused blogisse tekivad loodetavasti maikuu teises pooles :).

No comments:

Post a Comment