Thursday, February 12, 2015

Mis maa see on?

Vahepeal oli meil tervelt kaks vaba päeva ja me sisustasime need hoolikalt ja otsast lõpuni ära. Tutvusime põhjalikult nii Rovaniemi (Jõuluvana jätsime siiski vahele!) kui Indrekuga. 

Meie "kodust" Rovaniemi on 160 km. Sealt Indrekuni, kes toimetab Simojärvi ääres Ranua kandis, veel ca 100 km. 

Sa ärkad oma vabal päeval, oled end maaliliste vaadete rahulikuks nautimiseks häälestanud ja siis - palun väga - näitab termomeeter pluss kolme! Puude otsast on kogu dekoratsioon kokku korjatud, mõni üksik eriti ahnepäits põõsake, kes on endale eriliselt paksu mütsi krabanud,  hoiab sellest veel viimaste jõuvarudega kinni... Mis maa see on?! Kas me sellist Lapimaad tahtsime?

Vähemalt saame aru, miks kasutavad soomlased lumesahkamise kohta sõna "aurama". Üks auraja tuleb alloleval pildil meile vastu. Ja üks teine, kes oli niisama suur ja kibeda tulekuga, aga ei auranud, viskas meid täna mingi jäätükiga, mis omakorda lõi lahti juhipoolse esimese ratta rattakoopaliistu. (ei tea, kas keegi sai aru?)
 

Leidsime tee äärest igasuguseid asju. Näiteks porosid.
Ja linnukesi (tedred? püüd?). Suurem osa neist lendas minema, kui me auto kinni peatasime - aga päris vahva vaatepilt ju, kui peenikesed kaseoksad selliseid mürakaid täis on riputatud!
Ja sõjamasinaid. Pole aimugi, kas sõjamasin on siin "juhuslikul läbisõidul" või seotud selle teemaga, millest kohalikud lehed räägivad detsembrist saati: et venelased on 7000 elanikuga Alakurtti linnakesse (asub ca 50 km kaugusel Soome linnakesest Salla, laiuskraadi mõttes jääb Sodankylä ja Rovaniemi vahele) toonud 7000 sõdurit... Iltasanomat, 17. jaan 2015.

Ja Kemi jõele tehtud Vanttauskoski elektrijaama.
 


Kodus ootas meid ülivahva üllatus - kiri "tundmatult" postkastis. Vaimustav on see, et kirjutajaks on 83-aastane Helga!!!
 "Lugesin teie blogi... olin teie onu Heino klassikaaslane... teie isaga olime mõned aastad Antsla Keskkoolis kaaslased. Käisime õhtuses vahetuses, tihti võtsime Velloga koos ette kodutee Urvastesse (15 km). Sai julgemalt (hundid) ja vesteldes kiiremini koju. ... Teie emaga kohtusime minu tädipoja Ennu urni matusepäeval. Teie tädi Eha oli minu õe ea-ja korterikaaslane." 

Mis maa see on, kus 83-aastased  prouad vaatavad Google Street Wiew-ga, mismoodi näeb välja see koht teisel pool maakera, kus  nende lähedased toimetavad, laigivad ja kommenteerivad facebookis ning loevad blogisid?
Suur tänu Sulle, Helga, selle kirja eest ja suur tänu Sulle, Marika, tädi Helgat meieni juhatamast!



 

1 comment: