Saturday, March 30, 2019

Üle kivide ja kändude

Urmasel on kanadega mingi teema. Seetõttu olime kõik väga rõõmsad, kui meile Anja looduspargi sissejuhatuseks erkroosasid tibukesi serveeriti.


Sellist värvi tibud ei saa ometi päriselt olemas olla???
Ei saagi. Tibud on toiduvärvitud. Pistrike pärast, et nood tibusid ära ei tunneks.


Kassleemur

Ega meiegi elu siin kaugel maal mingi meelakkumine pole. Kõike tuleb ette. Tuleb ette, et sõber koorib sõbra naha. Muudkui tõmbab kihi kaupa, ise parastab: "Head nahka siit ei tule!" Noh, ja kui ei tulegi? Mul ei olnudki plaanis oma nahka turule viia!
Tuleb ette, et inimesed saavad 30-kraadises kuumuses nohu. Selle nimi on sulandumine kohalikku keskkonda - pooled külalapsed on tatised. 
Tuleb ette, et inimesed saavad köha. Selle nimi on endale tähelepanu tõmbamine.
Tuleb ette väiksemaid ja suuremaid sügelevaid punnikesi. Aga armid ju ainult kaunistavad inimest ja näitavad, et ta on aktiivset elu elanud! Ja sügame me aktiivselt. Või, kui aus olla, siis Mare mitte nii aktiivselt. Tema loeb meile suure rõõmu ja ilmeka häälega ette hariva loo teemal, keda sääsed armastavd. Et ülekaalulisi ja alkohoolikuid ja... Seekord pole isegi vaja oodata, et aeglane Jumal õigluse jalule seaks - mingi mesilaselaadse mutuka kujul tabab Maret kohene karma. 
Niisiis oleme jälle ühtne kolmik - natuke tatine, natuke rögisev ja natuke sügelev seltskond, kes vaatamata teele veeretatud kividele ja kändudele oma rida ajab.

Kivid ja kännud on Anja looduspargis. Anja looduspark on kohaliku kommuuni oma - kuus küla, kokku ca 3000 inimest, on selle omanikud, kaitsjad ja valvajad. Pargis elab ca 400 kassleemurit ja need on oma triibusabadega ühed nunnumad leemurite suurest suguvõsast. Triibud ei ole juhuslikud nagu sebradel, need on täpselt üle loetud - 14 rõngast igas uhkes sabas. Elavad ca 20-pealiste petekondadena ja oma territooriumi märgistavad näiteks ka puutüvedelt koore mahakraapimisega. 

Meiega tuleb rajale kolm giidi - üks räägib ja kaks aitavad loomi otsida ning ulatavad konarlikul rajal daamidele abikäsi.



See, kuidas kohalikud rägastiku seest igat sorti loomi oskavad üles leida, on jätkuvalt hämmastav.

Kõige väiksem kameeleon. 

Anja looduspark on kivipark, rada on mõnus ukerdamine.

Teil ei ole aimugi, kui järsu kalde peal me siin püüdlikult istume... Kõik puha ilusa pildi nimel!

Mare ja Madagaskari mehed vaadet nautimas.







Valge haraline kolmnurk keskelt veidi vasakul on seebu pealuu. Tegemist on kohaliku hõimu hauaga.

"Moskiitopuu," ütlevad kohalikud.  "Peletab moskiitosid." Lõhn on iintensiivne ja mingil moel tuttav. Tetradenia kohta ütleb internet ka ingveripuu...

Niimoodi kasvab põllu peal arahhis ehk maapähkel.

Aga nagu kõik teavad, ei piiblis, kommunismiehitaja moraalkoodeksis ega EKRE programmis pole öeldud, et inimese elu peab lihtne olema.
Või - inimene võib olla tatine, täpiline ja iikka õnnelik :)!

No comments:

Post a Comment