Sunday, December 13, 2015

Liputamisest Uus-Meremaal

Praegu kehtib UM-l veel 1902. aastal välja valitud sinine lipp, Union Jack, ristidega vasakul ülanurgas ja taevas paistva Lõunaristiga paremal küljel. Kuid mullu otsustati, et riigile tuleb valida uus lipp, mis ei meenutaks nii palju naaberriigi Austraalia (ja endise emamaa Inglismaa) oma. (Austraalia lipuga on vahe vaid selles, et noil kaks tähekest rohkem lipu pääl).

Rahval lasti pea aasta aega lippe joonistada, konkursile laekus 1301 lipuvarianti. Nüüd on neli tükki välja valitud ja 20.novembrist 20. detsembrini võib rahvas hääletada oma lemmiku poolt. HÄÄLETAMINE TOIMUB POSTI TEEL!

2016 märtsis toimub referendumi järgmine aste, kus valitakse eelistatud uue lipu kavandi ja praeguse lipu vahel.

Praegu hääletuselolevaid lippe saab näha siin:

Meie oleme vaid kahe eakama meeskiivi käest küsinud, et mis nemad sellest lipuvärgist arvavad. Neil kahel oli suht suva. Üks ütles, et võibla kah, olümpiamängudel läheb muidu Austraaliaga segi. 

*   *   *

Tänane tööpäev kah tehtud. Rohisime ära kõik maasikad, harvendsime porgandid, pügasime hekid, kastsime põllud ja viljapuuaiad, imesime tolmud, küürisime vetsud, ehitasime ühe põranda. (Käed üles, kes on detsembrikuus porgandeid harvendanud!)

Natuke mastaapidest ka: maasikaid ca 10 taime, porgandeid poolteist meetrit jne.
Oli tegus päev.


Kuidagi keeruline on endale selgeks teha, et jõulud on tulekul, mis siis, et siin-seal vihjatakse...

Toredat talve ja jõuluootust kõigile!



 

3 comments:

  1. Ilmselgelt tuleb valida sini-must-valge...icicic.

    ReplyDelete
  2. Kas te soetasite omale aiaga maja?

    ReplyDelete
  3. Tead, Ene, tegelikult me soetasime endale kohe kaks maja. Mõlemad on aiaga. Ühe nädala elame ühes ja teise nädala teises majas. No mõni kohe on rikkuse jaoks loodud, mis teha...

    ReplyDelete