Tuesday, May 17, 2016

Suvistepühad ja sisemine ilu

Suvisted on siinmaal nii suur püha, et kõik tapjamehed, toateenindajad ja leemekulbi liigutajad saadeti kolmeks päevaks puhkusele. Pererahvas ise sõitis kah minema, hotellile pandi tabalukk ette ja ainult Metsik Roosa jäi luku taha vara valvama.

Me sõitsime kohe nii kaugele ja kõrgele (1600 m), et talv tuli kätte.
Rossfeldstrasse – Saksamaa Alpide kõrgeim panoraamtee, aastaringselt avatud, ja meie ei teadnud sest midagi! Ega me nüüd ka palju rohkem teada saanud, sest mäed olid pilvede sees. Aga me kahtlustame, et see on täitsa tore!

 Kaili - jätkuvalt popp ja noortepärane :)
 Meie Isa küll ei öelnud, et peame maasikatega tagasi tulema... Nurmenukud leidsime ca 1400 m kõrguselt.

Kuid enne Rossfeldstrasset ja sisemise ilu juurde pöördumist nautisime labasel moel välist klantsi ja mootorite maailma. Müncheni BMW Welt oli selle koha nimi.
 See pemm, 330d, sobis, nagu pildilt näha,  kõige paremini Kaili jopega.
See värviline auto sobis jälle kõige paremini tema kampsikuga.
Ja see tema aluspesuga. 
 BMW i8-sse istudes tuleb sisetallad ära võtta.
Kas need ongi need tänapäeva laste multika-autod?
 Ilmselt oleksid kõik need, kelle pemmidel on uued kummid, sellest maailmast kordades rohkem osanud vaimustuda, kuid ka meil oli täitsa tore.
 
 BMW maailm asub Müncheni Olümpiapargi kõrval. Müncheni OM (1972) auks ehitati maailma suurim rippkatus, mis vastab miljonile nõudmisele: laseb valgust läbi (teleülekanded), kaitseb vihma eest jne. Me vaatasime katust hoolega nii lähedalt kui kaugelt, mis sellest, et me mõlemad oleme seda oma elus varemgi vaatamas käinud. Ikka äge!


 Tegelikult olime teel Berchtesgadenisse.  
Rahvusparki. Berchtesgadeni rahvuspargi keskus (tehtud 2013) kannab nime „Mägede maja” ja seal oli parasjagu imeäge fotonäitus sellest, mida kõike tänapäeva mikroskoobid on suutelised näitama. 
Seal avastasimegi oma sisemise ilu. Tõesti, me vaatame teineteist nüüd hoopis uue pilguga!
Rasvarakk. (Ja neid on meil palju!) Tekst foto juures ütles nõnda: " Imetajatel on 2 sorti rasvkudet: valge (energiasalvesti, isolaator) ja pruun (soojuse tootja). Et võimalikult palju energiat võimalikult väikese pinna peale salvestada, on rakud üksteisest ainult imeõhukese sidekoega eraldatud ja meenutavad struktuurilt mesikärge. Suurendatud 4548 x.

 Esiotsa arvasime, et rabarberikimp. Tuli välja, et meie omaenda lihased! Nii ilusad! Ja suurendatud on ainult 773 x!

 Muidugi, lisaks meile kahele on maailmas veel muudki ilusat.
Näiteks maovähki põhjustav bakter on ka väga ilus. Helicobacter pylori'ganakatumise tagajärjeks võib olla maovähk - kuulsaim ohver Elba saarele pagendatud Napoleon. Kuit tänapäeva teadlased väidavad, et teatud tingimustel võib see bakter ka kaitsta allergiate eest. Suurendatud 18 950 x.  

 Vähirakk, invasiivne. Suurendatud  23 240 x.

 Mingit issandama sorti nelgi õietolm (armeria canescens), suurendatud  35 381 x. 

No me päris kogu näitust kah üles ei pildistanud, ehkki kiusatus oli küll ...

No comments:

Post a Comment