Sunday, February 25, 2018

Ma vihkan seda nime!

"Ma vihkan seda nime!"  rahuliku loomuga Juan ärritub silmnähtavalt.
"Sa võiksid ka temaga rääkida,"  oli Leegi soovitanud. "See on uskumatu, mis lugusid ta räägib!" Leegi ütleb mulle seda Kolumbias, ühes Bogota hostelis. Nii umbes kuu aega tagasi :).
Juan töötab selles hostelis õhtuti ja hommikuti. Vastukaubaks saab mees tasuta ööbimise. Päeval müüb 45-aastane Juan Solis õppeprogrammide tarkvara.
Juanil saab varsti juba aasta Bogotas oldud. Sellest esimesed viis kuud illegaalina arepasid ehk maisileivakesi müües. Oma kodumaal audio- ja videoreklaamide vallas töötanud, oma firmat omanud mees hakkab Kolumbias tasapisi jalgu alla saama.

Juan on pärit Venetsueelast. Juba mitmendat aastat maailma halvima majandusega riigi tiitlit kandev naftarikas Venetsueela oli veel hiljuti Ladina-Ameerika jõukaim maa. Nüüd räägib Juan söögist, mida ei ole, ravimitest, mida ei ole, esmatarbekaupadest, mida ei ole, ning hüperinflatsioonist. Klõpsib oma jutu ilmastamiseks lahti nii uudiseid kui youtube'i-klippe. Tühjad poeletid meenutavad mõningaid hetki nõuka-ajast, kuid näevad veel kurvemad välja. 
"Toidukauplustes valvavad sõdureid neid lette, millel midagi müüa on. Inimesed söövad lemmikloomi, "jahile" hiilitakse ka loomaaedadesse. Naised käivad Kolumbiasse oma juukseid müüma. Sünnitusmajades pannakse beebid pappkarpidesse,..." loen hiljem netist lisaks.  Reisihuviliste porttaalis trip.ee on keegi Ninatark 2017. aasta märtsikuus postitanud järgmised read: "Toidupoodides oli saada pmst ainult sibulat ja karastusjooke.... Sõiduplaanist kinni pidamine on nõrkadele, tellitud taksod kohale ei ilmu jne."


"Hugo Chávez - ma vihkan seda nime!" kordab Juan.
Hugo Chávez oli Venetsueela president aastatel 1999-2013. 
"1998 aastal hääletas 56 % rahvast tema poolt," räägib Juan. "Muidugi, ta oli karismaatiline tüüp. Õhutas klassivaenu, ütles, et rikas on rikas sellepärast, et ta on seda sinu arvelt, ta on nii-öelda sinu osa ka endale kahmanud. See kõlab ju väga hästi, see kõlab igasuguses ühiskonnas hästi, kui seda kehvemal järjel elanikkonna ees rääkida... Chávez oli ikka ülialatu tüüp! Sõnades sotsialist, tegudes kapitalist. Lõhkus kõik parteid, krabas kogu võimu endale - parlamendi käest, kongressi käest, ja krabas ka kogu riigi vara endale: tehased ja talud justkui riigistati, tegelikult jagati oma suguvõsa kätte laiali. Aga kui sa ikka ei ole talumees või suure ettevõtte juht olnud, siis üleöö sa selleks ei saa ka. Nüüd on neeed kõik lõhutud  ja maha jäetud, aga rahval pole midagi süüa..."

"Pole midagi süüa" - see lause kõlb meie jutuajamises Juani suust päris mitu korda. "2000. aastal tõusid ju naftahinnad väga kõrgele - 40-lt USD-lt 150 USD-ni barreli kohta," jätkab Juan.  "Hugo võttis kõik raha endale, riigile-rahvale ei ehitanud põhimõtteliselt mitte midagi - üks haigla ja üks sild... Ta püüdis oma sotsialismi Ecuadori ka eksportida, muudkui andis Ecuadori valitsusele raha.  Lisaks naftatuludele käis ka narkoäri tema kaudu, see oli tohutu korriptsioonivõrk, mida mööda kogu riigi raha jooksis."

Leian hiljem netist Andres Laiapea artikli 2007. aastast,  artikli, kus Hugo Chávez hõiskab, et 2007. aasta 1. maist  ei jää Venetsueelasse enam mitte ühtegi eravalduses olevat naftakompaniid. Et kõik natsionaliseeritakse. Venetsueela on sel hetkel naftatoodangult maailmas viiendal kohal. Artikkel räägib totaalsest riigistamisest: sotsialistlik majandusmudel eeldab riiklikku kontrolli kõigis majandusharudes, seega natsionaliseeritakse praktiliselt kõike, alates energeetikafirmadest ja lõpetades toidukauplustega. Ja et pärast seda kõike peaks president Hugo Chávezi arvates saabuma tõeline sotsiaalne harmoonia. 
"Kas selline tegevus toob endaga kaasa ka majandusliku harmoonia, selles tuleb vist kahelda," lõpetab Andres Laiapea. 

Kümne aastaga maailma viiendast naftariigist kerjuseks - järjekordne sotsialismi suursaavutus...

"Hugo Chávez - ta muutis meie konstitutsiooni, muutis meie lippu, muutis meie ajalugu - isegi seda 200-aasta tagust, Bolivariga seotut!!!" Juani silmad välguvad. Ei saa öelda, et ta oleks vihane, kuid ta on silmnähtavalt ärritunud.
 "Meie praegune president Nicolás Maduro on täpselt samast puust. Samast parteist, Hugo usin õpilane. Tal pole aimugi, kuidas riiki juhitakse. Kogu Venetsueela ajaloos pole nii suurt kriisi olnud nagu see, kus me praegu kükitame. Riigivastased tapetakse, valimised võidab alati võimupartei, kolm päeva tagasi lasi Maduro ühe politseiniku nagu koera tappa - vaata internetist! Eelmisel aastal tapeti iga kuu mõni tudeng! Rahumeelsete demonstratsioonide käigus! Kõigi nende asjade kohta on netis videod olemas! Sajad on tapetud, tuhanded vangis ja kõik läheb iga päevaga aina hullemaks! Keegi appi ka ei tule, kõik riigid ütlevad: "See on teie siseasi!"


"Kas turistil on Venetsueelas ohtlik?"
"Jah. Ja mitte ainult turistil. Minul ka on. Ja ega sinna pole varsti enam võimalik minnagi - enamus lennufirmasid on Venetsueelasse lendamise lõpetanud! Valuutahädas valitsus sunnib Venetsueelasse lendavaid lennufirmasid tankima kunstlikult kõrge hinnaga, mistõttu need on sunnitud kas lende lõpetama või üsna soolaseid hindu küsima. Omad inimesed - need, kes sinna veel jäänud on - ega need ei jaksa täna enam selliste hindadega lennata ka... Inimesed lahkuvad Venetsueelast massiliselt." Seda viimast olime oma silmaga näinud Kolumbia-Ecuadori piiripunktis, mis kubises venetsueellastest. Me lihtsalt ei saanud sel hetkel põhjustest aru. 
"Esimene laine läks teele siis, kui Hugo pukki sai - kahe aastaga lahkus riigist 2 miljonit inimest!" ütleb Juan.
"Kus Sinu pere on?"
"Üks õde on Argentiinas, teine Floridas."
 See on meil juba teine sotsialismiteemaline jutuajamine Lõuna-Ameerikas...
 
 *  *  *
 Kaks viimast eestikeelset artiklit Venetsueela elust: 
"Ilus sotsialistlik elu Venetsueelas: inimesed korjavad ellujäämiseks jäätmeid"

"Venetsueelas toimuv on õpikunäide sellest, kuidas võim inimesi korrumpeerib ning head kavatsused võivad viia väga halvale teele. Tänaseks kujunenud sügav sotsiaal- majanduslik ja poliitiline kriis ei tulene pelgalt president Nicolás Maduro isikust, vaid selle juured peituvad tema juhitava Ühinenud Sotsialistliku Partei ideoloogilistes alustes." Mall Mälberg, Toomas Alatalu

*  *  *


Üksiti annan teada, et kahe neljapäeva õhtul, 8. märtsil ja 15. märtsil 2018 kell 18 on võimalus igasuguseid lugusid "elusast peast" kuulda - Võrus, Võluvõru ruumides. Esimesel korral saab teemaks olema Island, teisel Lõuna-Ameerika.
Tule siis kohale :)!

2 comments:

  1. Replies
    1. You have a very lovely uncle :)! Best regards to you both from cold country Estonia!

      Delete