Sunday, April 19, 2020

ABZ Reisid: Island neljale

Allolev  postitus on kirjutatud 2020 aasta kevadel. Koroonainfo ja 2021 märtsis purskama hakanud Fagradalsfjall (vulkaanikaamera: https://visiticeland.com/eruption) on siit tekstist puudu,  kuid muud ahvatlused kehtivad :).
ABZ Reisidel on ka tänavu suvel kaks Islandi-reisi plaanis - üks juuni lõpus, teine augustis. 

*   *  *
 Kas Sa teadsid, et Island polegi end koroonalukku pannud? Et tänagi oleks võimalik näiteks Rootsist Reykjavikki lennata, täiesti soodsa hinnaga muide, kui ainult kuidagi Rootsi pääseks. Või kui saaks end kuidagi Lufthansa peale sebida, mis samuti jätkuvalt saare vahet kurseerib.
Ühel päeval pääseb.

Ja siis on Island üks sobivamaid reisisihte, sest
1) Island oma väikese rahvaarvu ja isoleeritusega on koroonast üks puhtamalt pääsenud riike maailmas;
2) Island on väga hõreda asustusega ja hoida mistahes-meetriseid vahesid pole mingi probleem;
3) turistide arv on sedavõrd langenud, et maailmakuulsate loodusväärsuste juures ei riku ülejäänud sajad pildistajad Sinu võtet ära;
4) Külastajate vähesusest tingituna saad Sa paremat hinda ja kvaliteeti - teenindajatel on Sinu jaoks aega, majutuskohad ei ole puupüsti täis nagu tavaliselt;
5) ABZ Reisid pakuvad Islandi reise 4-liikmelistele seltskondadele, mis tähendab seda, et Sa võid ise oma pundi usaldusväärsetest inimestest kokku panna.
6) Väikese seltskonna eeliseks on ka paindlikkus ja kiire otsustamine situatsioonides, mis nõuavad otsustamist - kui näiteks ilma tõttu on on vaja teha programmis muudatusi. Ilm on Islandil eriline üllataja ning meie reisijuht oskab vajadusel pakkuda hulgaliselt alternatiive.
7) Pärast reisi võid õhata nagu teised teadmamehed: issand, milline Island! (Või kui võõramakeeles eputada tahad, siis - Iceland is Niceland!)

Kuidas selline reis välja näeb?
Aga niimoodi, et täna me veel ei tea, millal, mismoodi ja kustkaudu saavad olema lennuühendused. Kuid küllap miskitmoodi saavad olema. Ja kui see on paigas, siis -

Keflaviki lennujaamas on teil vastas Islandil toimetav eestikeelne giid-autojuht 7-kohalise nelikvedu-masinaga. Ja lähebki lahti!

Juuni teine pool - juuli algus on Islandi külastamiseks eriti äge, sest siis õitsevad lupiinid. See näeb välja niimoodi:

Pealegi on siis polaarpäev ja vapramad võivad ka öiseid matku ette võtta :)! Siis on veel vähem rahvast liikvel!
Augusti lõpp-septembri algus on vahva seetõttu, et siis võib loota natuke juba  sügisvärvidele ja virmalistele.


Näidisena  ABZ Reiside 5-päevane reisiprogramm ja isuäratuseks mõned pildid:

Piimapütt (Strokkur) Haukadaluri (Kullioru) geotermaalalal. Siinse kunagise kõige vägevama purskaja Geyser (Purskaja) järgi on endale nime saanud kõik maailma geisrid. Purskaja ise on maha rahunenud ja täna enam ei purska. 

Kerlingarfjölli matkarada. Foto on pärit siit.  Sellel lehel võib rohkemgi ringi vaadata, sest seal on mitmeid imelisi pilte imelisest värvilisest jää, lume ja kuuma veega geotermaalalast Hveradaliri orus. 

Vestmanna saarel toimus aastal 1973 vulkaanipurse: veidi peale jõule korraldas loodus otse linnakese külje all vägeva tulevärgi, mille tulemusel mattus osa linnast laava ja tuha alla, teisest küljest kasvas saar tüki maad suuremaks. Linnakeses on suurepärane vulkaanimuuseum, mis toidab kõiki meeli ja annab väga hea ettekujutse sellest, mida üks vulkaanipurse tegelikult tähendab.

Vaade Tulemäelt Vestmannaeyjarile.
Pilt on pärit siit,  ka sellel lehel on hulgaliselt profifotograafi poolt tehtud pilte. 

Koskede vähesuse üle Island kurta ei saa, Kuid tõstke käsi, kes on varem näinud, et kosk pole jõega risti, vaid piki jõge? Just niisugust asja võib näha Islandil: laavakihtide vahelt jõesängi voolav vesi.

Laavakosed. Hraunfossar. 

Hülgemaakosk (Seljalandsfoss) on üks lihtsamini ligipääsetavaid ja fotogeenilisemaid Islandi koskedest. Kosele pääseb ka "selja taha". Kuid enamus turistidest ei tea, et mitte kuigi kaugel asub veel teinegi põnev kosk - Kaljulõheelanik (Gljúfrabúi). Selle kose, kes kaljulõhes elab, külastamiseks on kindlasti veekindlat varustust vaja :)

Foto on pärit siit. 


Kuldsel ringil asuv Kuldne Kosk (Gullfoss) näeb selle pildi peal küll  pigem hõbedane välja

Pikemaks seikluseks pakume  varianti "Ring ümber Islandi" - reisiprogrammi lugemiseks klõpsa siia.

Järgnevad pildid on ABZ Reiside 2019. aasta ringilt. Island on imeline ja piltide valimine alati üks keerikamaid ülesandeid :)

Issand, milline Island!


Issand, milline Island!


Issand, milline Island!



Leivaküpsetusahjud

Selle reisi tegi kaasa ka ilmahulguse 80-aastane ema. 
Juhtivkoosseis EV taasiseseisvumise aastapäeva auks poseerimas...

... ja meie staažikad "rändlinnud" :)

Vat nii. Rohkem ma praegu ei kirjuta, sest selles blogis on Islandit pisukeste vahepausidega pea poolteist aastat jutti ülistatud ja imetletud. Nagu näiteks selles loos:
http://ulllugu.blogspot.com/2015/11/maailma-kula-hali.html

Nii. Jääme ootama teie kirju, joonistusi, kommentaare ja kõnesid! Ja otse loomulikult on teretulnud postituse jagamine :)

Igavesti Teie

abz.ee
info@abz.ee
5645 7384 (Ulvi Mustmaa)

1 comment:

  1. Ilus unistus!Kuid sel aastal jääbki unistuseks,juuniks oli reis planeeritud.Unistan suurelt edasi.

    ReplyDelete